Mencintai Seseorang

Posted in gurindam jiwa, Uncategorized on Oktober 25, 2010 by whiteseroja

Jika kita mencintai seseorang,
kita akan sentiasa mendoakannya walaupun dia tidak berada
disisi kita.

Tuhan memberi kita dua kaki untuk berjalan,
dua tangan untuk memegang,
dua telinga untuk mendengar,
dan dua mata untuk melihat.
Tetapi mengapa Tuhan hanya
menganugerahkan sekeping hati pada kita?
Kerana Tuhan telah memberikan sekeping
lagi hati pada seseorang untuk kita
mencarinya. Itulah namanya Cinta…

Jangan sesekali mengucapkan selamat
tinggal jika kamu masih mahu mencuba.
Jangan sesekali menyerah jika kamu
masih merasa sanggup. Jangan sesekali
mengatakan kamu tidak mencintainya lagi
jika kamu masih tidak dapat melupakannya.

Jangan simpan kata-kata cinta pada
orang yang tersayang sehingga dia meninggal
dunia , lantaran akhirnya kamu terpaksa catatkan kata-
kata cinta itu pada pusaranya . Sebaliknya ucapkan
kata-kata cinta yang tersimpan dibenakmu itu sekarang
selagi ada hayatnya.

Mungkin Tuhan menginginkan kita bertemu
dan bercinta dengan orang yang salah
sebelum bertemu dengan orang yang
tepat, kita harus mengerti bagaimana
berterima kasih atas kurniaan itu.

Sungguh menyakitkan mencintai seseorang
yang tidak mencintaimu, tetapi lebih menyakitkan
adalah mencintai seseorang dan kamu tidak pernah
memiliki keberanian untuk menyatakan cintamu kepadanya.

Cinta adalah keabadian…
dan kenangan adalah hal terindah yang
pernah dialami..

Siapapun pandai menghayati cinta tapi
tiada siapa yg pandai menilai cinta kerana cinta bukan
objek yg boleh di lihat oleh mata kasar. Sebaliknya
cinta hanya dapat ditilik melalui hati dan perasaan.

Permulaan cinta adalah membiarkan orang
yang kamu cintai menjadi dirinya sendiri, dan
tidak merubahnya menjadi gambaran yang kamu inginkan…

Advertisements

Happy Teacher’s Day

Posted in cikgu, ilhamku, Pendidikan Khas(Masalah Pendengaran) on Mei 16, 2010 by whiteseroja

njoy da song n wishing happy teachers day to all teachers out there!!!

Happy Mother’s Day

Posted in ilhamku on Mei 9, 2010 by whiteseroja

::INSAN YANG BERGELAR MAK::

Terima kasih Tuhan atas kurniaanmu ini.

Seorang insan yang kupanggil mak.

Insan tempat aku menumpang kasih.

Bahunya alas ketikaku bersedih.

Menjadi semangat bilaku keresahan.

MAK, pengorbananmu amat besar.

Hebatnya dirimu melahirkanku tanpa menghiraukan kesakitanmu.

Menjaga dan mengasuhku dari kecil dengan sepenuh kasih sayangmu.

Makan minumku dijaga rapi.

Pakaianku bersih setiap hari.

Sakitku MAKlah doktornya.

Keperluanku adalah keutamaan bagimu.

Sesungguhnya MAK adalah kebanggaanku.

Andai ada ketelanjuranku.

Maafkan diriku wahai MAK.

Andai jauhnya diriku merungsingkanmu.

Andai sakitku di sini meresahkanmu.

Akan kucuba yang terbaik.

Agar akhirnya hanya yang terbaik kuberikan untukmu.

Doakan kebahagianku dunia akhirat.

Ya ALLAH, kupohon padaMU.

peliharalah diriku serta keluargaku.

kurniakanlah kesihatan buat ibuku.

jadikanlah aku seorang anak yang soleh buat ibuku yang hebat ini.

AMEEN~~

 

QTI::Pra Ujian Memandu

Posted in story of me on April 25, 2010 by whiteseroja

malam itu..

serius dowh…not ready yet for da test.suddenly got a call from abg din.(cikgu saya),”mas, esok sy ambik jam 1.30.tmpt biasa.trus ambik qti k.”.ntah camne plak ak dok mengiyakan jer kali ini.sudah ready dah ka?huhuhu…

pagi esoknya..

after slat subuh tu..teraajin lak nak kemas barang.almaklum lah dah nak balik ke kampung halaman..siap packing ni, tinggal nak pos jer.PACKING SAJA barang itu!!!!beside semangat nak balik ni, ada semangat len lak dtg.depa(member serumah:hasmee & lia) ajak kuar soping kat masjid jamek.x lama.beli manik jew…uhuhuhu…lama x lama jam 1 jugak balik gumah.ak bersihkan diri terus tunggu depan vista.

petang itu..

x lama aku tunggu kali ini, baru smpi depan vista, abg din kol tanye mane destinasi ak.x lame pastu dia pun smpi.time tu steady lg..smpi metro trus pgg stereng bwk kete.ak!!!hmm apa lg.dah jd minah stereng dah kot.sengih je bila abg din suh drive.hmpir sejam pastu, kitowng kuar g jln no.3.di sini kecuakkan mula terasa.eseh…ketaq habis kapla lutut ni ha.abng din diam je kat sabalah.tlg la wey…jerit ak tanpa bunyi.nak buat sign language tangan dok pgg stereng.serius abng din kali ni.dia tgk je ak kat sblh.

Alamak..enjin mati lak.dah la nak kuar dr trafic light merah ni.3x ak start enjin.abng din sblh senyap jer.dlm hati tu, Tuhan saja yang tahu.Dah selamat membelok ke kanan(seb bek bg signal dah), abng din mula bagi ‘tips’. malu pun ada gak bila ‘cikgu’ di ajar oleh ‘cikgu’. hukum karma kot, dok asik marah budak jer…ha, ni turn ak lak jd student.uhuk..

dah cukup 2 kali training kat jln raya.abg din suh buat QTI yang dimaksudkan.mak aiii, x taw nak digambarkan perasaan ketika itu.lama gak tunggu cikgu yang nak uji tu.sejam lebih gak la…baru nama aku panggil.

QTI bermula..

mcam biasa dimulakan dengan bhgn litar.so far, b4 dis ak boleh buat.kira confiden la sket.p ntah camne lak detik itu.time nak buat parking terlanggar line kuning lak.stop!!!jerit cikgu tu kat luar.adush…gagal dah.continue to jln raya lak.alhmdulillah pas.ngeh..

hmm…nak dipendekkan cita.finally ak pas QTI.(ada unsur bangga diri di situ.)heh…thnx for abg din, my cikgu.to mak,ju,neera,housemates n my lovely b…thnx for da supportz.(*_*)v..pasni nak berangan nak beli keta lak.any suggestion????huhuhu…bole ke mak?

so small

Posted in Uncategorized on April 21, 2010 by whiteseroja

Yeah, Yeah
What you got if you ain’t got love
the kind that you just want to give away
its okay to open up
go ahead and let the light shine through
I know it’s hard on a rainy day
you want to shut the world out and just be left alone
but don’t run out on your faith

’cause sometimes that mountain you’ve been climbing
is just a grain of sand
and what you’ve been up there searching for forever
is in your hands
when you figure out love is all that matters after all
it sure makes everything else seem so small

it’s so easy to get lost inside
a problem that seems so big at the time
it’s like a river thats so wide
it swallows you whole
while you siting ’round thinking ’bout what you can’t change
and worrying about all the wrong things
time’s flying by
moving so fast
you better make it count ’cause you cant get it back

sometimes that mountain you’ve been climbing
is just a grain of sand
and what you’ve been up there searching for forever
is in your hands
oh when you figure out love is all that matters after all
it sure makes everything else seem so small

sometimes that mountain you’ve been climbing
is just a grain of sand
and what you’ve been up there searching for forever
is in your hands
oh when you figure out love is all that matters after all
it sure makes everything else…
oh it sure makes everything else seem so small
Yeah, Yeah

::Ma lurv::

Posted in gurindam jiwa, ilhamku on April 18, 2010 by whiteseroja

bila?siapa?seringku tertanya…mengirakan masa. ku menunggu saat berjumpa. ahernya kutemui..ahakz…windu plak ngan gerek yang jauh di mata tapi dekat dihati. cam iklan la plak.perkenalan secara maya melalui laman sosial tagged menemukan dua insan ini. boleh caye ke perkenalan maya ini? takut ada unsur penipuan pun ada gak. macam2 berligar dlm kapla ni. tapi so far, alhamdulillah…dah masuk 8 bulan dah. moga rasa syng y dikurniakan Nya ini sentiasa mekar dan kekal berputik dari hari demi hari.

Hubungan jarak jauh…honestly, mmg agak sukar nak handle. lebih2 lagi pengalaman lampau yang masih terkesan dalam diri. maaf kuhulurkan buat gerek kerana sering mengundang masalah. huhuhu… i’m not owez gud.doa+sabar+percaya, itu kunci aku sebagai harapan untuk hubungan ini. moga direstui dan doaku agar harapan itu akan dimakbulkan suatu hari nanti. take care to my lurv one.wish to be wif u owez n forever!!!bebait keja k. hope u like it:p

p/s :sowi b, mek curi gmbr ktk sigek:p

~Lukisan Alam~

Posted in Uncategorized on April 15, 2010 by whiteseroja
Hidup tidak selalunya indah
Langit tak selalu cerah
Suram malam tak berbintang
Itulah lukisan alam
(Begitu aturan Tuhan)

Jadilah rumput nan lemah lembut
Tak luruh dipukul ribut
Bagai karang di dasar lautan
Tak terusik dilanda badai

Dalam suka hitunglah kesyukuranmu
Dalam senang awasi kealfaanmu
Setitis derita melanda
Segunung kurniaanNya

Usah mengharapkan ke segalanya
Dalam perjuangan penuh pengorbanan
Usah dendam berpanjangan
Maafkan kesalahan insan
(Begitu ajaran Tuhan)

Hasbiallah, Hasbunallah
HasbiRabbi jalallahu Ya Allah

Dalam diam taburkanlah baktimu
Dalam tenang buangkanlah amarahmu
Suburkanlah sifat sabar
(Di) dalam jiwamu itu